Het prieeltje op het plein in Nistelrode

Algemene informatie 7 7 Comments

Een aantal Nistelrodenaren hebben zich verenigd en contact gezocht met de dorpsraad om gezamenlijk een weg te vinden hoe het historische prieeltje, dat voorheen samen met  de oude Brouwershoeve een van de mooie dorpsgezichten in ons centrum vormde, weer in ere te herstellen. Hiervoor vindt in januari overleg met de gemeente plaats waarbij o.a gesproken wordt over de best passende locatie voor herbouw, Als u hierover een mening hebt of  hiervoor steun wilt  verlenen reageer dan hieronder.

De historie van het prieeltje:
Het prieeltje is destijds vanwege het 7 eeuwenfeest door de aannemer, van der Hanenberg, geschonken en heeft daarbij een mooie zichtlocatie gekregen op het plein in het centrum van Nistelrode. Omdat het op die plek in de weg staat voor bepaalde jaarlijkse evenementen, zoals o.a. de kermis, werd het steeds weer af en opgebouwd door de gemeente. Hierdoor is de gietijzeren constructie dermate in verval geraakt dat de gemeente het sinds de laatste jaren niet meer opgebouwd heeft. Hierop is een groep dorpsbewoners in actie gekomen om het historische prieeltje weer in ere te herstellen. Als gevolg daarvan is er een afspraak met de gemeente gemaakt om te praten op welke wijze dat mogelijk is en hoe de in verval geraakte constructie op een duurzame wijze hersteld kan worden. Binnen de werkgroep is voldoende technische kennis en uitvoeringscapaciteit beschikbaar om deze werkzaamheden zonder extra kosten voor de gemeente uit te voeren. Wel is het de vraag in hoeverre de gemeente toestemming geeft voor de herinrichting op de oude bestaande locatie  waar de in het straatwerk opgenomen gedenksteen inmiddels door het daar over rijdende verkeer vervallen is in een aantal mozaïek stukjes zoals blijkt uit bijgaande foto.

Gebroken Gedenksteen

Gebroken Gedenksteen

 

Totaal Beeld Prieeltje

Totaal Beeld Prieeltje

De dorpsraad samen met de werkgroep is van mening dat het prieeltje bij voorkeur op zijn oude locatie op het plein terug geplaatst moet worden. Discussies over alternatieve locaties hebben plaatsen als het 7 eeuwenplein, vlak voor het nieuwe gemeenschapshuis, in het park grenzend aan de Oude Torenweg en anderen in beeld gebracht. Al deze alternatieven bieden zeker niet de historische waarde die het had en bovendien vindt men dat het prieeltje het plein verrijkt met juist die historische waarde die later nog eens versterkt kan worden als de oude Brouwershoeve ook in ere hersteld kan worden. Wij vragen u daarom uw reactie te geven op de volgende stelling en daarmee de werkgroep te ondersteunen in het realiseren van hun herstel van het prieeltje.

U bent voor het herstel van het prieeltje op de originele locatie.

 Of

U bent voor de herbouw van het prieeltje op een nieuwe locatie te weten 


 1. Leo van Zijl - januari 14, 2013

  Als woordvoerder van de Vrienden van het Prieel ben ik uiteraard voor herstel en terug=plaatsen.Dit Nisserois” monumentje stond alweer 18 jaar in het centrum.Het herstel wordt volledig door onze commissie uitgevoerd en bekostigd..Dus wat wil de Gemeente nog meer?
  Mijn advies: Nisseroi laat je horen!! Namens de commissie Nico vd Ven,Harrie Rijkers,Theo vd Heijden,Andre Franssen,Mark Verwijst en Leo van Zijl.
  Nisseroi vort Ermee.

  • john van den boogaart - januari 21, 2013

   op de oude plek zal het een probleem blijven vanwege de kermis e.d……maar waarom niet

   pal tegenover in het hoekje bij de bieb(met uitzicht over het PLEIN)….. want zoals ik begrepen heb, verdwijnen daar de platanen…en het huidig beeldje aldaar….kan b.v. naar de nieuwbouw van de Beekgraaf school….
   mvg, john

 2. Waar vinden jullie dat het prieeltje geplaatst moet worden ?
  A: op de originele locatie.
  B: op een nieuwe locatie te weten …..

 3. Martie - januari 21, 2013

  Graag terug op de oude locatie, het dorpsplein.
  Op t plein is nu een open plek, een gemis!!!
  Met kermis kan het tijdelijk verwijderd worden. 

 4. Arie Kemps - januari 23, 2013

  Wethouder van Moorselaar heeft ingestemd met de herplaatsing van het prieeltje en de vrienden van het Prieeltje zullen je binnenkort verder informeren over wanneer en hoe ons vertrouwde centrum weer in ere hersteld wordt. Hierbij onze welgemeende felicitatie aan de initiatiefnemers.

 5. Leo van Zijl - maart 3, 2013

  De Vrienden van het Prieeltje gaan op korte termijn de restauratie van het Prieeltje aanpakken.Ook de vernielde gedenksteen wordt door ons hersteld. Wij denken aan april/mei voor het feestelijk terug plaatsen van dit markant Nisserois Monumentje.Dit uiteraard i.s.m.de Gemeente en de Dorpsraad ,en de nodige sympathieke sponsors.Wij houden u graag op de hoogte.Namens:Harrie Rijkers, Theo vd Heijden,Nico vd Ven,Andree Franssen,Mark Verwijst en woordvoerder
  Leo van Zijl en rugdekking van Edwin Verkuylen.

 6. Commissie Muziekkiosk Nistelrode - maart 4, 2013

  Herplaatsing van het prieeltje op de oude plaats ( zie foto) lijkt mij toch een sta in de weg, deze plaats is ongeveer de inrit van verschillende aktivieteiten, kermis, markt, viskraam en noem maar op.
  Het voorstel van John v/d Boogaart om het te plaatsen bij het hoekje bij de bieb is nog niet zo slecht. Wil men het toch op het plein plaatsen zal het verval herhalen om het toch elke keer af te breken. Vele giften als dorpspomp, fontein en Muziekkiosk raken in verval door nalatigheid van onderhoud. Succes Wil van Mil

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *