HOE VOEL JIJ JE IN DE MAASHORST

Algemene informatie 25 25 Comments

 

HOE VOEL JIJ JE IN DE MAASHORST

De Maashorst: ons mooie natuurgebied waarin we zo graag wandelen, fietsen, sporten of gewoon lekker zitten om te genieten van de prachtige natuur. Van de stilte, de hei, de vennetjes, de kleurschakeringen in de verschillende seizoenen. Diezelfde Maashorst is volop in beweging. Zo zijn er de wisenten, de taurossen en de Exmoorpony’s en werden de begrazingsgebieden voor deze grote grazers flink uitgebreid. En omdat er zoveel ontwikkelingen gaande zijn, vinden wij het belangrijk om eens onafhankelijk te onderzoeken hoe de eigen inwoners van de omringende gemeenten zich voelen in De Maashorst. Hoe voelt dat voor jou? Kom je graag in het gebied? Vind je dat er mooie ontwikkelingen gaande zijn? Doe mee met het onderzoek van de Dorpsraad Nistelrode en laat ons weten hoe jij de Maashorst ervaart.

Meedoen is simpel,  beantwoord drie eenvoudige vragen:

1. Kom je graag in natuurgebied De Maashorst?  Ja / Nee
Indien ja: wat trekt je vooral aan in het gebied?
Indien nee: waarom kom je er liever niet?

2. Zijn er ontwikkelingen die je graag anders zou zien?

3. Wat zijn jouw ervaringen in het gebied?

Stuur je antwoorden naar onze email: dorpsraadnistelrode@gmail.com of klik boven op de titel ‘HOE VOEL JIJ JE IN DE MAASHORST’  en geef onder je antwoorden door. De antwoorden per email zijn alleen zichtbaar voor jou en de Dorpsraad, op de website is het openbaar.

 

Dankjewel voor je medewerking!
Dorpsraad Nistelrode samen met betrokken inwoners.


 1. Niels - oktober 4, 2019

  ¹: ja om lekker rond te fietsen in de natuur en te genieten van het bos en de heide

  2: ze zetten op dit moment overal hekken neer om het terrein voor de dieren af te bakenen, dat is leuk, maar dat gaat wel ten koste van een aantal veelgebruikte! Mountainbike paden, heel erg jammer!

  3: over het algemeen goed, alleen jammer dat het voor de mens steeds verder ingeperkt wordt. Ik denk dat Nederland vol genoeg is en dat mensen ook de mogelijkheid mogen krijgen om de natuur in te gaan, helaas wordt dit steeds verder ingeperkt

  • 1.Ja, ik kom graag in het gebied
   2. De prachtige natuur de rust etc.
   3, Goede ervaringen, echter de grote grazers bevorderen niet het veiligheidsgevoel.

  • noud.vd rakt - oktober 10, 2019

   jammer dat er zoveel grote grazers zijn, waarom geen schapen dit was veiliger
   je rijdt het gebied binnen op eigen risico..daarom kom ik er niet zo veel.

 2. Arie Kemps - oktober 4, 2019

  Recreer regelmatig in de Maashorst, ons natuur pareltje in de regio. Helaas wordt een te groot gebied bezet door de grote grazers. Hierdoor voel ik me niet meer veilig en wrden de mooiste fietspaden, het slingerpad in het zuiden, de recreant ontnomen. Dit moet veranderen en ik zet me daar graag voor in

 3. Heidi Verwijst - oktober 4, 2019

  Meedoen is simpel, beantwoord drie eenvoudige vragen:

  1. Kom je graag in natuurgebied De Maashorst? Ja
  Indien ja: wat trekt je vooral aan in het gebied? Mooie natuurlijk, safari in eigen land.

  2. Zijn er ontwikkelingen die je graag anders zou zien? Voor nu niet, maar heb geen slechte ervaringen met de beesten.

  3. Wat zijn jouw ervaringen in het gebied? Tot nu toe alleen maar positief. Maar kan me voorstellen dat andere zich onveilig voelen.

  • Meriam v Lith - oktober 4, 2019

   1 Ja ik kom graag in de maashorst vooral om recreatief te fietsen. Heerlijk in de natuur.
   2 ik vind dat iedereen van de maashorst mag genieten op zijn eigen manier, maar vind het jammer als er evenementen worden gehouden in de maashorst, daar zijn genoeg andere plekken voor. Laten we de maashorst gewoon rustig houden.
   3 Mijn ervaringen in de maashorst zijn positief op een paar incidenten na. Als ik even op een bankje zit en er komen van die grote graaiers omheen staan dan word ik daar bang van. Ook ben ik wel eens omgedraaid omdat er een kudde op het pad stond.

 4. Hetty - oktober 4, 2019

  1) Ja ik kwam er heel graag en heel vaak om te fietsen en te wandelen, de Maashorst gaf me rust. Helaas is dat verleden tijd sinds ze het slingerpad en andere wandel- en fietspaden aan de grazers gegeven hebben. Ik kom er nu nooit meer en dat vind ik heel erg.
  2) Ik zou graag zien dat de wandel- en fietspaden weer buiten het begrazingsgebied komen. 
  3) Mijn ervaring is dat er geen geschikte wandel- en fietsroutes meer zijn als je geen grazers tegen wilt komen. Er zijn om te wandelen alleen nog ruiterpaden buiten het begrazingsgebied, zelfs het kabouterpad wordt daarvoor gebruikt. 

 5. Martie - oktober 4, 2019

  1) Ja, ik kom graag en veel  in de Maashorst
  2) Voel er me veilig en geniet van alles, ook van de grote grazers.
  3) Mijn ervaringen zijn dus positief, erg positief

 6. 1) ik woon er al een tijdje midden in, aan de begrazing. Het is waanzinnig mooi de natuur aan huis 🏡 wie wil dat niet
  2) aparte paden voor  paarden en mountainbikers. We worden om ver gereden zonder een belletje vooraf en je kan kleien met de paarden poep op straat honden en pups eten dit en is gevaarlijk voor hun gezondheid. Nog een nadeel is hoe hard men rijd hier oa Staatsbosbeheer, van kaathoven, gemeentenautos en busjes, en lokale bewoners.. zo hard dat niemand op straat kan spelen
  3) blij met de natuur om ons heen, dieren zo dicht bij mag wel meer plek zijn voor eten en drinken weinig verkrijgbaar… zou gezellig zijn horecagelegenheden

 7. Patrick - oktober 4, 2019

  1) Ja, ik kom heel graag in de Maashorst, te voet en met de fiets, soms met de honden, soms met vrienden en soms gewoon alleen. Fantastische natuurbeleving om de hoek. De hei, de stilte, de rust, de bossen, de vogels en ook de grote grazers.
  2) Ik zie geen vervelende ontwikkelingen in het gebied. Grote grazers zijn welkom. Ze zorgen voor een natuurlijk gevarieerd landschap. Eenheidsworstbossen zijn er genoeg.p
  3) Ik heb alleen maar positieve ervaringen. Altijd weer genieten. 

 8. 1. Kom je graag in natuurgebied De Maashorst? Ja
  Indien ja: wat trekt je vooral aan in het gebied? Het is een prachtig uitgestrekt natuurgebied om heerlijk te kunnen genieten. De laatste tijd kom ik er echter steeds minder omdat de ‘vrije’ wandelruimte steeds verder ingeperkt wordt.

  2. Zijn er ontwikkelingen die je graag anders zou zien?
  De grazers mogen er zeker zijn, ik heb helemaal niks tegen deze beesten, ze zijn prachtig. Ik zou ze echter graag in afgebakende gebieden zien zodat er weer volop ruimte is om veilig en ongestoord te kunnen wandelen in onze eigen Maashorst

  3. Wat zijn jouw ervaringen in het gebied? Mijn favoriete, wat stillere wandelgebieden werden eerder al deels omgezet naar routes voor mountainbikers en nu worden steeds meer andere stukken open gezet voor de grazers. Een keer oog in oog gestaan met 1 van deze beesten op een onverwacht moment waardoor ik me me niet meer veilig voel om daar in mijn eentje te wandelen. Het gebied rondom het kabouterpad, waar je nog wel ‘vrij’ kunt lopen is inmiddels altijd druk en ‘overbevolkt’.
  De meeste mensen zoeken de natuur op voor rust en niet om iedereen tegen te komen!

 9. Tonny - oktober 5, 2019

  1: we komen graag alle seizoenen in het mooie natuurgebied de Maashorst. Te voet wandelend met de hond, alleen wandelen en genieten van de rust en het luisteren naar het fluiten van de vogeltjes., of fieten behalve op zondagmorgen want dan zijn er erg vaak en veel mountainbike’s en wielrenners op het verharde pad.
  2: jammer dat er steeds meer stukken afgesloten zijn ivm de grote grazers, terwijl op de heide vlaktes de berkenboompjes alles overwoekeren doordat de schapen er allang niet meer grazen. Verder laat het gebied zijn zoals het is zonder allerlei onnodig dure aanpassingen.
  3. Gelukkig is er toch nog ruimte om te wandelen en fietsen op plekken waar het nog niet zo aangepast en veranderd is.

 10. Mirjam - oktober 7, 2019

  1. Kom je graag in natuurgebied De Maashorst? Ja voor de rust en ruimte.

  2. Zijn er ontwikkelingen die je graag anders zou zien? het uitbreiden van het begrazingsgebied vind ik erg jammer.

  3. Wat zijn jouw ervaringen in het gebied? positief

 11. 1: Ja ik kom er graag maar ik vond de maashorst vroeger leuker om te fietsen of wandelen zonder al die hekken, wildroosters en grote grazers.

  2: Ik zou liever zien dat we geen grote grazers tegenkwamen want sinds die loslopen moet ik alleen naar de maashorst want m’n vrouwtje durft niet meer.

  3: Het is er veel te druk met mensen op electrische fietsen die er zo snel mogelijk doorheen willen.

 12. Ineke - oktober 7, 2019

  1. Ja, wandelend of fietsend genieten van de rust en stilte. Lekker ontstressen. Ik had de keuze of ik me wel of niet in het gebied van de grote grazers wilde begeven. Omdat ik niet in hun koppen kan kijken en zij niet in mijn hoofd, waagde ik mij daar niet aan. Voor elkaar onberekenbaar. Dus ieder zijn eigen gebied. Nu “mijn gebied” ook “hun gebied” wordt ga ik niet meer. Door het idee alleen al dat een grazer mijn pad kan kruisen is van ontstressen al geen sprake meer.
  2 en 3. Ik sluit me aan bij Hetty , MH en Ari

 13. 1. Ik kom heel graag in de Maashorst, ik geniet van de prachtige natuur, de hei, de dieren en de vogels in de verschillende seizoenen. Het is een geweldig mooi uniek gebied. Maar helaas durf ik het gebied niet meer onbekommerd in, vanwege de grote grazers die letterlijk steeds groter worden en die ook een steeds groter begrazingsgebied krijgen.

  2. Ik zou graag willen dat ik me weer veilig in het gebied zou kunnen voelen, zonder de angst dat ik grote wilde dieren tegenkom.
  Het voelt alsof de Maashorst van me afgepakt is. Zelfs het Slingerpad is een no-go area als je de grazers niet wilt tegenkomen. Van mij mogen de grazers er zijn, maar óók bezoekers die zich veiliger voelen zonder hun pad te moeten kruisen met deze kuddes. 3. Ik ben meerdere keren omgedraaid vanwege grazers op het pad. Eén keer ben ik kilometers omgelopen omdat ze op twee verschillende plekken mijn doorgang blokkeerden. Het was onmogelijk om ze op 50 meter te passeren, omdat ze midden op het pad stonden én aan beide kanten tussen de bomen. Een andere keer kwamen ze in draf op me af. En die dieren gaan echt ontzettend snel, ik ben met mijn hart in de keel het gebied uitgerend. Ik mis gewoon het fijne ontspannen gevoel in de Maashorst en wil me heel graag inzetten dit weer terug te krijgen.

 14. Willem - oktober 8, 2019

  1. Ja wij komen graag en vaak in de Maashorst, vanwege de rust, de ruimte en omdat het een mooi gebied is, met mooi egale fietspaden.

  2. Op een aantal routes de fietspaden verbreden en misschien zo links en rechts een rustbankje erbij. 
  Als er wat gedaan kan worden aan het opschot in de heidevelden, wordt het nog mooier, zeker als in augustus de hei in bloei staat.
  Wat wij echt jammer vinden zijn de faciliteiten voor de grote grazers. Er zijn door de tijd heen nogal wat plekken gekomen, waar wij niet meer kunnen komen, of niet meer durven te komen. We hebben een paar keer rechtsomkeert moeten maken vanwege de runderen op of nabij het fietspad. Omdat mijn vrouw beperkt is, kan ze zich niet verweren, noch snel uit de voeten maken, mocht er wat gebeuren. Bovendien rijdt ze op een driewielfiets en daarmee omkeren in het mulle zand is eigenlijk alleen met hulp mogelijk 

  3. Vanwege de drukte, zijn wij er nooit in het weekeinde. Doordeweeks  ervaren wij het als een fijn gebied om te vertoeven. Stukje fietsen, kopje koffie, stukje fietsen, een appeltje eten, stukje fietsen, tevreden naar huis. Heerlijk !

 15. Charles Sonneveldt - oktober 8, 2019

  Ja, ik kom veel en graag in de maashorst en juich het toe dat dieren, dus ook de grazers, alle ruimte krijgen. Mensen nemen al teveel ruimte in beslag. Een kwestie van de juiste prioriteiten dus!  Verder is het zo dat als iedereen zich aan de spelregels houdt, veiligheid geen issue is! Mensen zelf zijn de veroorzakers van incidenten in de maashorst. Charles Sonneveldt, Nistelrode.

 16. Karel - oktober 8, 2019

  Karel
  1. Het is er geweldig om daar te kunnen fietsen. Heel divers en ook in de omgeving van de Maashorst door de dorpen en langs de weide- en landbouwgebieden. Het is er genieten van de natuur, de dieren en de vogels en ook de diversiteit aan fietsers en wandelaars.
  2. De dieren maken de Maashorst juist aantrekkelijk en geven een extra in het gebied van de Maashorst. Er zouden best wel wat meer grazers kunnen worden geplaatst. Ik heb ook wel ervaringen met verschillende dieren. Bijv. drie stieren(taurus), die op het pad stonden en maar moeilijk weg gingen. Ik heb hen op dringende toon gevraagd plaats te maken en zij wandelden vervolgens de bossen. Ik bleef staan op een drietal meters en dat was voor hen niet bedreigend, maar ze trokken wel hun conclusie.
  3. Loslopende honden zie je nog wel eens en dan kan het wel eens gevaarlijk zijn. Maar dat valt eigenlijk ook wel mee !

 17. Ja, ik kom graag in de Maashorst er is vanalles te zien. Ik ga er graag wandelen. Jammer dat er zo weinig wild zit, ze zouden veel meer dieren moeten loslaten. Ik denk aan edelherten en everzwijnen bijvoorbeeld. Mountainbikers zouden ze moeten weren, die verstoren de natuur. Konijnen, hazen, fazanten, reeën, dassen en vossen extra uitzetten dan komt er misschien ook een wolf net als op de Veluwe dat zou toch prachtig zijn.

 18. 1. Kom je graag in natuurgebied De Maashorst? Ja
  Indien ja: wat trekt je vooral aan in het gebied? Fiets(te) er graag.
  Indien nee: waarom kom je er liever niet? Heb nare ervaringen met de tauros.
  Nu vermijd ik de Maashorst.

  2. Zijn er ontwikkelingen die je graag anders zou zien?
  Ja, deze grote grazers laten vertrekken. Of in een afgebakend gebied. Deze gebieden mogen dan als dat nodig is voor de ontwikkeling van het gebied om de paar jaar worden verlegd.
  Wij mensen begrijpen wel dat we afstand moeten houden, maar die grazers niet.
  Ze zijn snel en bedreigend. Is hun instinct. Valt niets van te zeggen. Maar dan moeten de bestuurders van de Maashorst een manier vinden dat mensen er veilig kunnen recreëren.Op afstand houden is beter voor mens én dier.

  3. Wat zijn jouw ervaringen in het gebied?
  Voel me er tegenwoordig onveilig.
  Heb aan Schaijkse kant familiefoto’s gemaakt met een fotograaf die daar regelmatig foto’s maakte. Zou geen probleem moeten zijn. We hebben afstand gehouden zoals op de bordjes staat. Toen wij begonnen waren er geen dieren te zien. Toen verscheen er een taurosstier met op afstand een kleine kudde. Wij zijn een eind verderop gegaan. Ik kan er een heel verhaal van maken, wil het ook graag toelichten, maar de stier nam de kinderwagen die wij bij ons hadden op zijn horens. Gelukkig lag er geen kind in. Sindsdien ben ik altijd alert! Voel me niet meer veilig!
  Grote grazers horen niet tussen mensen .Ik weet nu hoe gevaarlijk ze kunnen zijn.
  Ik heb jaren tussen de Schotse Hooglanders en de paarden door gefietst in de Brobbelbies. Nooit problemen gehad. Nu rijdt ik om via Uden. Enige weken geleden toch maar weer eens geprobeerd. Staat er een grote taurosstier op het fietspad met kalveren en koeien rondom. Ben omgedraaid. Kon er niet langs.

 19. Gerard - oktober 9, 2019

  1. Fiets regelmatig door de Maashorst. Ook met de duofiets, bijna wekelijks.

  2. Grote grazers liefst achter omheining laten. De naam “Maashorst” enkel gebruiken voor het natuurgebied en niet gebruiken als “Plaatsnaam”.

  3. Meestal positief. Een keer hebben wij een eind om moeten fietsen, omdat een aantal grazers recht voor het poortje lagen en wij er niet door durfden.

 20. Het is een heel mooie en bijzondere plek om te wonen (wij wonen aan de rand van de Maashorst) te wandelen, fietsen of te paardrijden.
  Heel mooie natuur met bijzondere flora en fauna.

  Het begrazingsgebied neemt helaas een steeds grotere ruimte in. Omdat er zo nu en dan incidenten plaatsvinden is het zeker niet altijd prettig om kans te hebben om de grote grazers tegen te komen. Jammer dat de organisatie van de Maashorst bij een incident zich verschuilt achter het feit dat door menselijk handelen (loslopende hond o.i.d.) vind dat een incident kon plaatsvinden. Voor ieders veiligheid is het denk ik beter om bijv. het afgesloten begrazingsgebied van de
  Wisenten aan te houden, de Wisenten niet los te laten lopen en in dit gebied ook de Taurossen en Exmoor pony’s onder te brengen. Dit gebied openstellen om te bezoeken met of zonder begeleiding. Dit gebied zorgt dan voor het stukje bijzondere natuur door begrazing, bemesting e.d. door deze 3 grote grazers. Dan blijft toch een groot gedeelte van de Maashorst voor alle mensen toegankelijk die dit willen bezoeken zonder de grote grazers tegen te komen. Over het algemeen heb ik positieve ervaringen in de Maashorst, alleen jammer dat de ruimte zeer beperkt wordt en er vrijwel alleen nog ruimte is om te vertoeven in een begrazingsgebied.

 21. 1. Kom je graag in natuurgebied de Maashorst?
  Ja, de mooiste tijden van een natuurgebied zijn nu volop gaande! Samen met de lente, transformeert in de herfst de natuur van hoedanigheid naar hoedanigheid. Prachtig om te zien hoe de natuur het prima redt zonder ons, en ons daarin nog voorziet in entertaint met nieuw leven en prachtige kleuren!

  2. Zijn er ontwikkelingen die je graag anders zou zien?
  De ontwikkelingen van ‘de laatste tijd’ baren me grote zorgen! Quotes als; “De recreant komt op de eerste plaats, dan de natuur en dan pas de dieren” bezorgen me kippenvel wanneer deze quote natuurgebied de Maashorst betreft. Het is ‘n vreemde gewaarwording dat we in ‘n tijd zijn aangekomen waarin ‘men’ de hoofdrol op wil eisen van de natuur in ‘n -natuur-gebied…

  3. Wat zijn jouw ervaringen in het gebied?
  Het doet me goed om te zien dat de ontwikkelingen van de laatste jaren de natuur weer ‘n stukje van zijn land terug heeft gekregen. Door de naoorlogse explosieve groei van onze welvaart is veel land beschikbaar gesteld voor onze voeding, waar we nu echter langzaamaan in beginnen te zien dat ons consumentisme niet zonder consequenties blijkt. Over ons bord heen zien we inmiddels wat onze keuzes tot gevolg hebben!
  Nu ligt enkel nog de taak voor ons de kennis van dieren en hun gedrag ons wederom eigen te maken, merk ik wanneer die oudere man op zijn fiets ‘n grote grazer hard tegen z’n achterwerk aan trapt, omdat deze blijkbaar op ‘zijn’ fietspad staat…

 22. Rien van de Akker - oktober 9, 2019

  1 Het is een prachtig gebied waar ik graag wandel vindt het erg jammer dat een gedeelte is afgesloten i.v. m de wissents . De hooglanders zijn ook mooie dieren en doen niemand iets aan .
  2 Nog meer de natuur zijn gang laten gaan ,maar er wel goed mee omgaan.
  3 Ik heb er alleen goede ervaringen mee . Maar houd het wel zoveel mogelijk open

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *