HOE VOEL JIJ JE IN DE MAASHORST

DE MAASHORST 63 63 Comments

DE MAASHORST

De Maashorst: ons mooie natuurgebied waarin we zo graag wandelen, fietsen, sporten of gewoon lekker zitten om te genieten van de prachtige natuur. Van de stilte, de hei, de vennetjes, de kleurschakeringen in de verschillende seizoenen. Diezelfde Maashorst is volop in beweging. Zo zijn er de wisenten, de taurossen en de Exmoorpony’s en werden de begrazingsgebieden voor deze grote grazers flink uitgebreid. En omdat er zoveel ontwikkelingen gaande zijn, vinden wij het belangrijk om eens onafhankelijk te onderzoeken hoe de eigen inwoners van de omringende gemeenten zich voelen in De Maashorst. Hoe voelt dat voor jou? Kom je graag in het gebied? Vind je dat er mooie ontwikkelingen gaande zijn? Doe mee met het onderzoek van de Dorpsraad Nistelrode en laat ons weten hoe jij de Maashorst ervaart.

Meedoen is simpel,  beantwoord drie eenvoudige vragen:

1. Kom je graag in natuurgebied De Maashorst?  Ja / Nee
Indien ja: wat trekt je vooral aan in het gebied?
Indien nee: waarom kom je er liever niet?

2. Zijn er ontwikkelingen die je graag anders zou zien?

3. Wat zijn jouw ervaringen in het gebied?

Email ons je reacties of mening  naar:  dorpsraadnistelrode@gmail.com    of   klik op de titel ‘HOE VOEL JIJ JE IN DE MAASHORST’  scroll naar het reactieformulier en geef je reacties/antwoorden door.

 

Dankjewel voor je medewerking!
Dorpsraad Nistelrode samen met betrokken inwoners.


 1. G.Meijers - november 1, 2019

  Wij komen graag in de maashorst .De natuur trekt ons aan maar zeker niet de wisenten en andere beesten.Graag toegankelijk voor iedereen zonder belemmerd te worden door deze beesten .Zeker de fiets en wandelpaden vrij houden voor de natuurgenieters.
  Wanneer er beesten op het fietspad of wandelpad liggen voelen wij ons niet meer veilig.

  • Cissen - november 8, 2019

   Maakhet gedied voor de beesten Wat Kleiner zodat de fietsers en voetgangers meer vrijheid hebben zonder last te
   Hebben van de beesten

 2. Riny v/d Aa - november 1, 2019

  1 ja ik kwam graag in de maashorst
  2 de beesten van toen terug zodat je weer overal kunt komen
  3 sinds ze die wisenten hebben is het sterk achteruit gegaan

 3. j.van Hout - november 1, 2019

  Ik kom niet graag meer in de maashorst omdat het lijkt of ze er een pretpark van willen maken .Overal staan er borden,er zijn wandelpaden, fietspaden,ruiterpaden,rolstoel paden en mountainbike paden en een natuurbegraafplaats.Dan is er nog dat vee dat gevaarlijk kan zijn wat al is gebleken en er zeker niet thuis hoort.Het word er steeds drukker.Ik kwam in de maashorst voor de rust,maar die is er ver te zoeken.Daarom heb ik het helemaal gehad met de maashorst.Mij zien ze er niet meer.

 4. D,.van Tienen - november 1, 2019

  de maashorst moet ook toegankelijk blijven voor de mensen waar zij zonder angst kunnen wandelen en fietsen. Mijn inziens hebben de koeien al genoeg natuurgebied. Maak de wandel en fietspaden af met omheining,

 5. Ik kom zeker 5x in de week in de Maashorst voor een wandeling.
  1: De ruimte die ontstaan is door het kappen van bomen vindt ik prachtig!!
  Een bijzonder stukje Brabant waar we trots op mogen zijn,
  2: Het vrije rond lopen van vee, met name de Wisenten belemmerd mijn vrije gevoel enorm, ik ben er bang van en er zeker niet op gerust dat ze nog weer eens mensen aanvallen!
  Daarom ben ik voorstander dat zei apart, gescheiden van de mens rond lopen. 
  Daar is mijn inziens niets mis mee, je kunt ze immers vaak zien lopen.
  Het idee van Dhr. van Tiel uit Zeeland is daarbij een buitengewone goede oplossing.
  3: Ik geniet elke keer en elk seizoen van de Maashorst en dat hoop ik nog heel lang te blijven doen.

 6. Yvonne - november 1, 2019

  Waar we tot een jaar of drie geleden wekelijks een of meerdere keren in de Maashorst kwamen om te wandelen met de hond komen we er nu niet of nauwelijks meer.

  We gaan bij voorkeur wandelen in gebied waar de hond los mag en waar het niet druk is: we wandelen nu vaker in de bossen rondom de Trent en Oventje.

 7. Het is voor mij een prachtige omgeving om te ontspannen. Fietsen, wandelen, ik droom door het fantastische natuurgebied. Ik weet niet wat er zou moeten veranderen, laat alstublieft de natuur zijn gang gaan.

 8. Frank Merkx - november 1, 2019

  Een prachtig natuurgebied waar we in onze vrije tijd al ruim 40 jaar graag zijn !! Alle seizoenen kunnen we genieten van het mooie terrein met veel verschillende landschappen.
  Door de komst van de grote grazers is het wandelen en het vrije gebruik van het hele gebied echt verminderd. Hekken, wildroosters, afrasteringen hebben het plezier om te wandelen met onze hond behoorlijk ingeperkt. We zien dat door de komst van de grazers die hier kennelijk eeuwen geleden eerder liepen de natuurgenieters van deze tijd behoorlijk in bewegingsvrijheid worden beperkt. “De Groene Khmer” schiet haar doel voorbij om het natuurgebied “op te delen” in zones die voor bepaalde doelgroepen niet meer bereikbaar zijn….
  De natuur is schaars in Nederland en daar zou iedereen van moeten kunnen genieten. Toegankelijkheid is dan een eerste vereiste….

 9. Tineke van der Wijst - november 1, 2019

  Ik heb altijd heel graag gewandeld in de maashorst maar het plezier om daar te wandelen wordt ons afgenomenen door de komst van de wisententen.overal worden draden gespannen in de mooiste wandelgebied en deze mooie plekken worden ons afgenomen.
  Ik wandelde hier iedere dag met mijn hond maar dat is zelfs niet meer mogelijk omdat je moet oppassen voor die stomme beesten.Van mij mogen ze vandaag nog verdwijnen en ook de rangers die voor ons bepalen waar we wel en niet mogen wandelen.De natuur is van ons allemaal en niet alleen voor die stomme wisenten.Dus van mij mogen ze vandaag nog verdwijnen zodat we weer lekker van de mooie natuur kunnen genieten

 10. Ik kom graag en regelmatig in de Maashorst.
  Ik zou graag zien dat het hele gebied opengesteld wordt voor het publiek, dus geen afgescheiden gebied, waar alleen bv. wisenten mogen komen.
  Een prachtig gebied.

  Ik zou het enorm op prijs stellen dat iedereen vrij van de natuur kan genieten en dat er geen beperkingen in zijn. Uiteraard dienen we wel respect voor elkaar te hebben: wandelaars, mountainbikers etc. Ik vind dat activiteiten die veel geluid maken, niet in de Maashorst thuis horen, dus bijv. geen crossers. Het moet ook veilig zijn, dus als dat betekent dat wisenten zouden moeten verdwijnen, zou ik dat prima vinden. Overigens zijn Taurossen ook prachtige dieren.

 11. ik voel me soms onveilig met al die beesten om me heen, die er zeker niet thuis horen.Waarom alles voor mensen afsluiten,vroeger konden we fijn door de Schaijkse en Zeelandse en Nistelrooise heide wandelen en fietsen en dat allemaal door de linkse groene.
  Laat ze de fietspaden maar verbreden in plaats van alles van ons af te nemen en geld te verspillen.

 12. T v d Velden - november 1, 2019

  Ik kom graag in natuurgebied de Maashorst. Er gaat een rust uit van al het moois wat de natuur ons bied. Maar het moet wel veilig zijn voor de mensen die er komen. Dus geen grote dieren die op fiets- en wandelpaden komen zodat je er niet meer langs kunt. Laat de dieren bij de boeren en geef de natuur aan de mens.

  • Kom heel graag in de maashorst maar sinds een paar jaar is het plezier en ontspannen wandelen voorbij met de komst van de grote grazers , zonder angst lopen en fietsen we niet meer ontspannen en worden door grote grazers die hier niet thuis horen verjagen
   de wereld op zijn kop liever geen mensen maar dieren in het bos .
   Laat ons aub genieten en ontspannen in de maashorst en breng de dieren waar ze thuis horen
   en wat te denken van het droge gebied moet er straks water naar de dieren gedragen worden ?
   hoe gaat het met de voortplanting moeten er over een paar jaar dieren afgeschoten worden ?
   Wat heeft het dan voor nut ?
   AUB STOP HIERMEE DE AFRASTERINGEN WEG HET GEBIED OPEN EN LAAT IEDEREEN WEER GEWOON LEKKER GENIETEN VAN DE MOOIE MAASHORST.

 13. D en P Kuppen - november 1, 2019

  Ja, wij wandelen heel graag in de Maashorst. Maar sinds al die taurossen er los lopen, en de wisenten bijna door een hek heen gaan, voelen wij ons niet meer veilig en zijn steeds op ons hoede. 
  Laat de schaapjes van fam Jans maar terugkomen. Dat is zeker zo veilig en net zo mooi. of nog mooier zelfs.

  Groetjes

 14. P. v. Dongen - november 1, 2019

  Ik kom niet graag MEER in de Maashorst omdat het gevoel van vrijheid er enorm is afgenomen voor mij. Oorzaak hiervan is de voorrang die gegeven is aan dieren die helemaal niet thuis horen in dit gebied. Tevens alle afrasteringen, hekken en roosters die je dwingen tot een route die de bedenkers van dit alles geweldig vinden. Ik ben hondenliefhebber en zie dat er totaal geen vrijheid meer is om een hond vrij te laten lopen binnen maar ook buiten het gebied.
  De vrijheid is de mens daar duidelijk ontnomen.
  Respect naar elkaar voor iedereen die gebruik maakt van het gebied maar zeker ook door de bedenkers en ontwikkelaars, wellicht even aan de mens gedacht maar in mijn optiek meer een commerciële invalshoek richting toerisme. Dat mag maar niet ten kosten van ons iedereen.

  Geef meer vrijheid in het gebied, baken niet alles af en bepaal niet nog meer wat we mogen doen, daar zijn al regels genoeg voor. Bezoekers moeten zich echt vrij voelen.

  Weg met de Wissenten, puur voor de veiligheid. Druk dit niet door ten kosten van….

  Het is een mooi gebied met kanttekeningen die ik hierboven beschreven heb.

 15. Ik wandelde en fietste altijd erg graag in natuurgebied de Maashorst, helaas is mijn mening na 16 maart veranderd en gaan bij mij na het zien van een wildrooster alle alarmbellen rinkelen… want welke beesten kom ik hier tegen???? Op die dag werden wij als echtpaar namelijk aangevallen door een Tauros en hebben wij achteraf ontzettend veel geluk gehad. Dus voor mij mogen alle Wisenten en Taurossen vertrekken uit het gebied zodat ik weer met een gerust hart kan gaan wandelen en fietsen. Nooit zal ik me hier meer veilig voelen en altijd zal ik op mijn hoede zijn. Waarom is er een fiets/wandelpad waar die beesten ook kunnen komen, ik moet er niet aan denken dat dit nogmaals zal gebeuren. En het worden er alleen maar meer, waar gaat dit heen!

 16. Antoinet Nuijen van Hal - november 2, 2019

  GRAAG WANDELDE EN FIETSTE IK IN HET MAASHORSTGEBIED. Nu de oerossen en wisenten er lopen en het gebied ook afgebakend is is mijn animo verdwenen. ik vind deze dieren eng en onbetrouwbaar. ( ben eens aangevallen door een gewone koe met kalfjes en dat was al eng). Ik wil graag op een veilige manier genieten van deze mooie natuur.

 17. 1. Ik kom graag in de Maashorst. Heerlijk een stuk wandelen of fietsen en genieten van de natuur. Goed voor lichaam en geest. Het is zo mooi daar, in alle seizoenen weer mooie nieuwe aangezichten.
  2. Ik zou graag de grote grazers wel in de Maashorst willen zien, maar op afgezette stukken terrein. Ik ben afgelopen zomer meerdere keren gaan fietsen en durf bepaalde paden niet in, omdat daar hele grote runderen (de taurussen?) midden op het pad stonden. Jammer, maar dan ga ik echt die weg niet in.
  3. De onbevangenheid gaat helaas weg zo. Je kunt niet zomaar meer overal fietsen en wandelen. Ook de kinderen vinden het heel eng. Jammer. Ik denk dat dier en mens prima samen kunnen leven in de Maashorst, maar creëer dan voor de dieren grote afgezette stukken land, zodat de mensen geen angst hoeven te hebben en geen gevaar hoeven te lopen.

 18. Ik ben graag in de Maashorst.

  Maar ik voel me daar niet altijd even veilig. Begrazen is prima. Grazers is prima. Maar kies dan grazers die thuis horen in dit gebied. En die het gebied veilig en aantrekkelijk om te bezoeken maakt.
  Verder mountainbike is graag in De Maashorst. Goed dat men een vaste mtb-route heeft gecreëerd. Jammer dat motorclubs deze routes ook weten te vinden.

 19. Anne-Marie Ruijs - november 2, 2019

  1: Wij wandelen en fietsen wekelijks in de Maashorst, zo’n prachtig natuurgebied als achtertuin is toch geweldig, daar moeten we zuinig op zijn!
  2: De wisenten en taurossen zouden in een afgesloten gebied moeten lopen, enkel en alleen voor  de veiligheid van fietsers/wandelaars. Als dat niet kan moeten ze weg, dan maar minder diversiteit en zeldzame planten en dieren. Veiligheid van de mens moet bovenaan staan.
  3: Mijn ervaring is dat het zeer beangstigend is als er zo’n grote groep beesten op de fietspad loopt en/of  ligt. Je kunt er op de meeste plaatsen niet ruim omheen. En omdraaien en kilometers omfietsen kun je niet als je op tijd op je werk of afspraak moet zijn.

 20. Prachtig is de Maashorst! Wij, mijn man en ik, wandelen er heel graag. Maar met de komst van de grote grazers, voelen wij ons niet meer veilig. Als je wat minder mobiel wordt, is het geen optie om in een boog van 50mtr. om de grazers heen te lopen en zijn wij heel vaak genoodzaakt om weer naar huis te gaan. In een natuurgebied, waar zo ontzettend veel recreanten graag komen of kwamen, moeten geen grote grazers losgelaten worden!!!

 21. Walter van Dongen - november 2, 2019

  De Maashorst heeft fijne fiets- en wandelpaden, fijne omgeving. Van de koeien en andere grazers heb ik nog geen last gehad,

 22. Prachtig gebied de maashorst!
  Wij komen er heel graag en vaak. Maar sinds de komst van de grote grazers, voelen wij ons er niet meer veilig.
  De wandelpaden zijn vaak al “bezet” en om er met een boog van 50mtr. omheen te lopen, is voor ons, als je wat minder mobiel bent, geen optie. Wij zijn heel vaak genoodzaakt om weer naar huis te gaan! Heel jammer! Laat de Maashorst weer van “ons” zijn en niet van de grote grazers!!!

 23. bernadet - november 2, 2019

  B, november, 2- 2019

  Ik kwam veel in de maashorst, maar sinds de wissenten er zijn is het mooie gebied is
  afgesloten voor publiek kom ik er nu niet meer..
  En de fiets en wandelpaden zijn ook niet veilig met al die wilde dieren. Dus kom ik helaas weinig nog in de maashorst.
  Geef ons onze maashorst terug.

 24. Ik kom graag in de maashorst.
  Mooie natuur en veel fietspaden.
  Als er grote dieren staan draai ik wel om

 25. Wij fietsen samen graag in de maashorst.
  Veel keuze in wandel en fietsroutes.
  Mijn vrouw is altijd bang dat we een groot rund tegen komen.

 26. Harry en Riny van Tiel-Habraken - november 2, 2019

  De Maashorst is een prachtig natuurgebied. Kom er meerdere keren per week.
  Voel me enorm beperkt door de grote wilde grazers. Graag Schotse Hooglanders en schapen terug en de grote grazers weg.
  Als de grote wilde grazers toch blijven dan de doorgaande fietspaden beveiligen en oversteekplaatsen maken voor de Tauros en Ex-Moorpony.
  En de Wisenten blijvend vasthouden in een RESERVAAT.
  Heb meerdere malen nare ervaringen gehad met de Taurossen op en naast het fietspad. Is absoluut niet veilig.
  De doorgaande fietspaden verbreden, opnieuw asfalteren en weer aansluiten op de Knooppuntroutes.
  Veel meer en ruimere ruiterpaden aanleggen voor de ruiters, menners c.s.

 27. Agnes van Hout - november 2, 2019

  Een geweldig gebied met mooie natuur maar helaas voor een groot aantal mensen niet meer toegankelijk omdat ze bang zijn voor de grote grazers. Ik zelf heb een agrarische achtergrond en ben daarom niet zo bang van dieren met horens. Ik kom vrij regelmatig in de Maashorst en kom ook vaak mensen tegen die omgekeerd zijn omdat de Taurussen langs het fietspad stonden. Ik zou het daarom erg wenselijk vinden dat deze dieren in een afgerasterd gebied zouden verblijven met bv oversteekplaatsen van het ene naar het andere gebied. Dan zou de Maashorst weer van ons ALLEMAAL zijn.

 28. Ik kom/kwam heel graag in de Maashorst, mooie natuur en uitgestrekt.
  Met de komst van de wisenten, voel ik me onrustig in het gebied.

 29. Peter en Bernie Poorts - november 2, 2019

  Wij hebben altijd graag en heel veel gewandeld in de Maashorst maar sinds daar de Taurossen vrij rondlopen is de angst groot om ze tegen te komen waardoor het plezier om ontspannen te wandelen ons is ontnomen. Zo ook het fietsen. Het slingerpad is een begrip hier in de omgeving en zelfs dat pad is gedeeltelijk in het begrazingsgebied opgenomen. Als hier in de toekomst ook nog de Wisenten vrij gaan rondlopen is de vraag: Hoe veilig is de Maashorst voor wandelaar en fietser.
  OMDAT ZE TOCH VAAK OP HET FIETSPAD TE VINDEN ZIJN DURVEN WIJ HET BEGRAZINGSGEBIED NIET MEER IN.

  De grote grazers horen hier van oorsprong helemaal niet en daarom zou ik het liefst de oorspronkelijke grazers nl. de schapen hier terug zien.

  Als de grote grazers niet kunnen verdwijnen laat ze dan in een afgesloten gebied grazen zoals nu met de Wisenten, dan is het duidelijk waar we wel of niet veilig en gerust kunnen wandelen en fietsen.

 30. We komen graag in de maashorst
  Maar met steeds meer angst voor de grote koeien de maashorst moet voor iedereen zijn en niet alleen voor de natuur freaks
  Laat de schotse hooglanders en de schapen maar terug komen wisents eruit fiets paden breder dan blijft het mooi voor iedereen en houden we geld over voor andere dingen voor de gemeenschap al die miljoenen voor de maashorst is te gek voor woorden

 31. -Kom je graag in de natuurgebied de Maashorst? Ja, mooi gebied om te ontspannen en genieten van de natuur. Helaas nu minder dan vroeger. Om veilig te kunnen wandelen, fietsen en te paard kun je alleen rondom de maashorst fietsen en wandelen en niet erdoor heen in Zeeland en Uden ivm wissenten, runderen en paarden.
  – Zijn er ontwikkeling die je graag anders zou zien? Ja Gebieden voor wissenten, runderen en paarden verkleinen en meer veilige wandel-, fiets- en men-routes zodat wij mensen meer kunnen genieten van de mooie natuur die de maashorst ons biedt.
  – Wat zijn jouw ervaringen in het gebied? Dat mensen niet meer in maashorst komen omdat men bang is voor de runderen en zich beperkt voelen in de mogelijkheden om veilig in de maashorst te kunnen fietsen, wandelen of paardrijden.
  De maashorst moet teruggebracht worden naar een natuurgebied waar iedereen kan genieten van de natuur.

 32. 1. Kom je graag in natuurgebied De Maashorst? Ja lekker fietsen en wandelen.

  2. Zijn er ontwikkelingen die je graag anders zou zien? Minder leefgebied voor de wissenten en runderen zodat er meer afwisselende fiets/wandelroutes gemaakt kunnen worden.
  3. Wat zijn jouw ervaringen in het gebied? Nu onveilig gevoel door loslopende runderen en te weinig afwisseling in wandel- en fietsroutes. Geef de maashorst terug aan de mensen, dan wordt er meer gebruik van gemaakt.

 33. Peter van Dijk - november 3, 2019

  1. Ja mooi fiets en wandelgebied.
  2.Veel MTB ers op verkeerde paden.
  3.Heel positief, veel natuur, mooie wandel en fietspaden en vooral de loslopende dieren zijn leuk zie je bijna nergens

 34. J Dekkers - november 3, 2019

  1Ik kom graag in de Maashorst.
        a)  vooral voor de rust en de natuur.
        b) ik kom er al mijn hele leven, vroeger om er met mijn ouders samen te zorgen 
            voor brood op de plank en nu met de scootmobiel voor de natuurbeleving.

  2.Er zijn helaas ontwikkelingen waar ik met argusogen naar kijk en gekeken heb.
      a)Teneerste het plaatsen en vervangen van de toegangspoorten (veeroosters) lees,
          Wisent, bestendige toegangspoorten voor het hele Maashorst gebied.
          Gaat dit betekenen dat Wisenten gebruik kunnen maken van het hele gebied ?
          Gevolg zal zijn dat veel mensen niet meer in het begrazingsgebied durven te
          komen vanwege de gevaren waar men aan blootgesteld wordt.
          Voor mij houdt het dan op.HELAAS
  3.Ik kom nu al heel veel mensen tegen die nu met angst en beven het gebied in gaan 
         vanwege de angstaanjagende Taurossen met hun grote hoorns.
         Ik ervaar  dat er steeds minder klein wild aanwezig is (hazen, fazanten,patrijzen
         enz.
         Ik zou het ZEER jammer vinden, als ik en vele met mij geen gebruik meer  
         zouden kunnnen maken van de Maashorst.
         Ik ben in het verleden vaak met mijn vrouw en kleinkinderen in het begrazings
         gebied geweest.Ik zou het nu niet meer durven, wat zeer jammer is.
         Met vr.gr.Maashorstbezoeker
         Jan Dekkers
          Zevenhuis 18 
          5411 RN  Zeeland.

         

               

 35. jan v.d. linden - november 3, 2019

  ik kom niet meer in de maashorst sinds die beesten er rondlopen.

  ophouden met ” de maashorst öp de kaart te zetten” het moet weer gewoon onze bossen worden.het heeft niets meer met natuur te maken. net als de oostvaardersplassen is het gewoon gemaakt.
  groetenvanjan

 36. Jan v Wiechen - november 3, 2019

  Het is een mooi gebied maar de grote beesten ik ben er bang van daarom kom ik er niet meer

 37. Ik woon in Zeeland en wandelde elke week een aantal keer in de Maashorst. Ik werk in Uden en fietste elke dag door de Maashorst naar mijn werk. Nu durf ik de Maashorst niet meer in vanwege de Wisenten. Als deze beesten langs het hek staan, kun je geen 50 meter afstand houden, want daar loopt het fietspad. Doordat ik echt bang ben van die beesten, moest ik regelmatig omdraaien. Nu ervoor gekozen om er niet meer te fietsen. Wat ik uiteraard betreur. Ik vind de Wisent een prachtig beest, maar niet voor in de Maashorst. De prachtige natuur is mij afgenomen. Zo voelt het. Ik ben echt doodsbang voor deze beesten. Een ander kan zeggen, wat een onzin, maar het is mijn gevoel en ik durf er niet langs. 
  Elke zondag pakken we de auto en rijden naar een natuurgebied zonder grote grazers. Helaas, want de prachtige natuur ligt achter ons huis. maar het is niet anders. 

 38. Een prachtig gebied, dat toegankelijk en volop in ontwikkeling was. Maar geleidelijk aan is er meer aandacht voor toerismetrekkers -de grote grazers- dan voor de mens die fietsend of wandelend van dit prachtige natuurgebied kon genieten. Het gebied uitbreiden en de welhaast industriele landbouwgronden met beregeningspompen – die de totale grondwaterstand in de Maashorst mede sterk beinvloeden – aanpakken moet een belangrijke prioriteit worden. De natuur kan zich dan op een natuurlijke wijze verder ontwikkelen, waarbij voor planten en dieren veel voordeel te behalen valt en er voor de mens een veilig toegankelijk natuurgebied ontstaat.

 39. Wij kwamen graag op de Maashorst maar sinds die grote dieren er staan houdt het voor ons op. Vaak liggen ze midden op de fietspaden en dan draaien we maar weer om. Te gek voor woorden eigenlijk. We durven er gewoon niet langs. Er wordt dan wel gezegd dat ze niets doen maar er is toch al vanalles gebeurd. Waarom kunnen die dieren niet in een gesloten gebied ondergebracht worden zodat de mensen vrij kunnen wandelen en fietsen zonder de dieren tegen te komen.

 40. Geniet regelmatig van de Maashorst, wandelend, hardlopend of fietsen. Het enige waar ik altijd over nadenk is “Kom ik geen runderen tegen, kan ik er veilig omheen?”

 41. Annie van den Brand-Vloet - november 4, 2019

  Helaas, fiets en wandel ik niet meer in het gebied waar de Taurossen in de Maashorst lopen en de Wisenten verblijven. Op 17 juni 2019 vaderdag, fietsten mijn man en ik de bossen in. Op weg naar het Slingerpad, dat was nog veilig dacht ik. Een rooster op het Slingerpad, héé nooit eerder gezien. Richting kruising met Nistelrode stonden (jawel hoor) 5 Taurossen met een jonkie midden op het pad en een stier stond in de waterpoel te loeien. Omgedraaid, Slingerpad ook weg. Dat was de laatste keer dat ik daar gefietst hebt, en ik ben echt niet de enige.

  Lange tijd hebben wij voor het werk van mijn man in Bakel gewoond, met ook veel prachtige natuur en bossen. Met Schotse Hooglanders die daar achter een draad verblijven. En dan nóg is onze kapster uit Milheeze op 13 februari 2019 (zie krant) op de horens genomen dwars door de draad heen. Ze was bont en blauw, maar kon het gelukkig nog navertellen.

  Maar, Zeeland bleef trekken met zijn mooie omgeving, de bossen en met name het Slingerpad. In het voorjaar kwamen wij terug, speciaal naar een plek waar de leeuwerik verblijft, alleen al voor zijn zang.

  Nu wonen wij alweer 7 jaar fijn in Zeeland en durf ik daar niet meer in de bossen te komen. Naar mijn mening is dit gebied, waar mensen voor werk, recreatie en ook scholieren hun weg moeten zien te vinden, te klein voor al die beesten.
  Van dit mooie kleinschalige natuurgebied kun je toch geen oerbos meer maken!

  Van mij mogen al die beesten vertrekken (liever vandaag dan morgen) zodat wij weer heerlijk vrij door de bossen kunnen struinen en genieten zonder om te hoeven kijken. Nu fiets ik voortaan naar Keent en de dijk, de Zeelandse bossen achterlatend als een dierbare herinnering.

  Ik wens al die mensen die hierover moeten beslissen veel wijsheid toe.

 42. Helaas komen wij niet meer in de Maashorst dat prachtig gebied waar wij voorheen vaak gingen fietsen .omdat er dieren lopen die hier niet thuis horen levensgevaarlijk……
  Dat degene die dit verzonnen heeft er zelf met een grote boog omheen gaat wil toch wel wat zeggen .? Dat er mensen worden aangevallen en ook  met kinderen op de fiets.moet er niet aan denken dat het ons of mijn dierbaren overkomt.maar je kent het spreekwoord.Als het kalf is  verdronken dempt men de put .Hoop niet dat het zover komt
  Weg met de Wisent en Taurossen breng ze waar ze thuis horen

 43. Jose Kuppen - november 5, 2019

  Ooit kwam ik voor een wandeling of fietstocht wel een door natuurgebied De Maashorst maar sinds die runderen er lopen, nu alweer diverse jaren, durf ik er niet meer doorheen.Dat is heel jammer maar ik kies voor mijn eigen veiligheid en voor een andere omgeving om te recreëren

 44. Marieke - november 6, 2019

  Heel mooi gebied om te fietsen en te wandelen. Helaas voor ons niet meer. De grote beesten zijn niet te vertrouwen. Het blijven dieren. Jammer dat zo’n mooi gebied voor de beesten is ipv ook voor de mensen.

 45. Corry de Veth-Balemans - november 8, 2019

  De wisenten in de Maashorst.
  Prachtige beesten maar ze horen hier niet thuis.
  Breng ze naar Polen of een groot gebied waar ze kunnen leven in vrijheid.
  De Maashorst is van ons allemaal, maar niet meer voor de meeste bewoners van Landerd en omgeving.
  In augustus even naar de bloeiende heide kijken, prachtig met schaapskudde en herder. Terug fietsend op het slingerpad richting kruising bank, vijver steekt plotseling een exmoor pony het fietspad over.
  Niet gezien vanuit de struiken.
  Gelukkig niet gevallen, wel erg geschrokken en er volgden er nog vier.
  Weg is het fijne gevoel van vrij fietsen en genieten van de natuur.
  Oplossing ! Wisenten weg, Taurossen en pony’s in het nu afgesloten gebied en schapen met herder in de open gebieden.
  De kosten ?
  Wat kost het nu ?
  Iedere dag Rangers voor controle van de omheining wisenten.
  Laat a.u.b. de Maashorst voor de mensen, het geluk en veiligheid zwaarder wegen dan dat van de grote grazers.

 46. Ad van der Rijt - november 9, 2019

  1. De Maashorst was een prachtig Natuurgebied waar je heerlijk kon wandelen en fietsen. Door de ingrepen van het Maashorstbestuur (inclusief de gemeenten) en ARK beheerorganisatie is de toegankelijkheid van het gebied radicaal verdwenen. De invoering van de grote grazers is blijkbaar belangrijker dan de natuurbeleving van MENSEN in dit gebied. Tienduizenden jaren geleden liepen hier blijkbaar een aantal bizons rond en die moeten zonder pardon her ingevoerd worden. Dan kunnen we ook de grote plassen van Hofmans bij Schaijk gebruiken voor de herinvoering van b.v. walvissen.2.
  Het wordt hoog tijd dat de politiek -de gemeenten- orde op zaken stellen en de grote grazers weghalen uit de Maashorst. De verantwoordelijken voor de invoering wisten van te voren dat die dieren gevaarlijk zijn, maar ARK heeft de gemeenten met een prachtig promotieverhaal op het verkeerde been gezet. Ondanks de vele incidenten gaan ze gewoon door. 3. Wij zijn diverse keren met de fiets rechtsom moeten keren, omdat er Taurossen op de weg stonden of lagen. De wisenten zitten achter flinke hekwerken; zo lijkt het net een dierentuin waar je langs komt. Vooral in de brons- en kalvertijd komen ze erg agressief over.

 47. We moeten van de overheid in beweging komen en blijven. Nu zitten we thuis.
  Maak het slingerpad weer vrij van alle grote dieren, zodat iedereen daar weer met plezier kan wandelen en fietsen.
  Neem een stuk van het gebied, zet daar een heel hoog hek zoals bij de Corridor omheen, dan mogen er daar van mij wel 100 wisenten en andere grote dieren komen. Dan kunnen wij weer met plezier van het overige natuurgebied genieten.

 48. Het is een beesten bende.

 49. De Maashorst is een mooi gebied om te wandelen en te fietsen, maar helaas krijgen de grote grazers de laatste jaren te veel de overhand waardoor de recreant zich vaak niet meer veilig voelt.Ook vindt ik het erg jammer dat er een groot stuk van de slingerpad in het begrazingsgebied is komen te liggen ,daar kun je als fietser geen 50 meter vooruit kijken om te zien of er een grote grazer op of naast het pad staat. De Wisenten acht ik niet geschikt om los te laten in het begrazingsgebied voor de veiligheid van de recreant. Ik denk zelfs dat de draadjes waarachter ze nu lopen niet voldoende de veiligheid van de recreant waarborgen. Ik mis de grote schaapskuddes omdat dit een goede ,mooie en veilige manier is om zo’n gebied te beheren.

 50. Ik fiets regelmatig door de Maashorst. Het is een schitterend natuurgebied waar we trots op mogen zijn.
  Mijn enige angst is dat de wisenten vrij rond mogen lopen. Dat geeft een heel onveilig gevoel voor iedereen die daar fietst en wandelt.
  Dus laat deze dieren achter de hekken anders zal je mij en vele anderen denk ik niet meer zien in de Maashorst en dit zou erg jammer zijn.

 51. Corine Hagens - november 12, 2019

  Ik kom heel graag in de Maashorst. De natuur is prachtig. Elk seizoen is het er weer anders. Veel mooie vogels, reeën. En de wisenten, taurossen en ponies vind ik echt een aanwinst. Die zorgen voor mij voor de nodige afwisseling. Heb me nog nooit bedreigd gevoeld door de runderen of ponies. Als je afstand houdt, is er niks aan de hand.
  Wat ik irritant vind zijn de cross-motoren die ’s avonds wel eens door de Maashorst racen. Dat hoort voor mij niet in een natuurgebied.
  Verder zouden mensen beter hun hond kunnen aanlijnen, maar bordjes lezen is kennelijk te veel moeite. En dan achteraf klagen dat de grote grazers onrustig zijn. Als je dat bij een normale kudde schapen of koeien doet, beschermen de moeders ook hun kalveren of lammeren.
  Leven en laten leven wat mij betreft.

 52. Ik kom nog steeds graag in de Maashorst.Maar waarom moeten honden persé los lopen.wij hadden de hond altijd aan de lijn en heb me nooit onveilig gevoeld.Laat de dieren met rust vooral als ze kalfjes hebben.Ze zijn niet om te aaien.Ga dan naar de kinder boerderij.Ik kom er nog steeds graag

 53. piet huvenaars - november 13, 2019

  Ik kom al 68 jaar in het bosgebied tussen Zeeland-Uden-Nistelrode en Schaijk.
  Het was jaren een prachtig natuurgebied met veel afwisseling, vennen,heide, natte gebieden, weilanden, historische zandpaden tussen loof-en dennebossen en een schitterend fietspad, het Slingerpad.
  Je kon wandelen waar je wilde…tot de overheid met behulp van Brussel ingreep…..
  De vennen moesten schoongemaakt worden, de bomen er omheen werden geruimd; de bladeren vielen nl. in het water….
  Men kwam resten van vernietigd oorlogstuig tegen, kan in een moeite geruimd worden..er ontstonden kunstmatige vennetjes…een paar runderen erbij….dan nog erger: wisenten….dus kwam er een afgemaakt gebied…verboden toegang…brandgangen werden dichtgegooid middels het rooien van prachtige bomen…hopelijk komt er geen bosbrand…op dit moment is men weer bezig met uitdunnen: het terugbrengen naar een gevarieerde natuur ( had er dan afgebleven ),
  als je nu rond wandelt of loopt lijkt het wel of we in 1914-1918 zijn terechtgekomen, en dan bedoel ik niet de restanten van Vluchtoord…
  Ik kom er nog steeds heel vaak en heel graag maar ik denk met weemoed terug aan de tijd dat je nog overal via paden en paadjes kon lopen en wandelen….en niet overal tegen oranje stippen moet kijken…

 54. fam. Verbruggen - november 14, 2019

  Wij vinden de Maashorst een prachtig gebied! Sinds de (noodzakelijke) omheining voor de wisenten vinden we het helaas meer op een dierentuin lijken. Bovendien hebben wij een voor ons bedreigende ervaring gehad met een tauros. We konden geen afstand houden want er stond een kudde op een kruising! Wij en andere bezoekers zagen dat de stier een dreigende houding aannam en zijn voor ons eigen veiligheid(sgevoel) om moeten draaien. Wij zien liever dat de hekken weggaan, en dat de wisenten en taurossen verruild worden voor rustige grazers.

 55. paul griffioen - november 18, 2019

  Ik vind dat het hele gebied De Maashorst voor iedereen op een prettige manier toegankelijk moet zijn.Zodat er geen belemmeringen meer zijn. DUS weg met de taurossen en wisenten zodat weer op een normale manier in dit mooie gebied kunnen verblijven.

 56. Ik woon midde in de maashorst, samen met een vriendin maak ik wel eens een bosrit (te paard) mijn broertje gaat vaak mountain biken. Maar nou er zoveel mensen achter na zijn gezeten of zelfs gespiesd durven wij niet meer snel door de poortjes te gaan. Je kunt niet meer rustig door de bossen zonder dat je een taurus of wilde pony’s tegen komt.
  Ik vind dat de dieren of weg moeten, of net als de wicent gewoon in een afgelsoten wij zodat iedereen weer veilig het gebied door kan.
  En waarom moet er zoveel hekwerk om de “natuur” staan?
  Ik hoop ook dat er snel verandering in komt of moet er eerst een dodelijk ongeluk gebeuren voordat ze inzien dat die beesten hier niet horen.
  Want met de schotse hooglanders hebben wij nooit problemen gehad.

 57. Piet en Karin - januari 19, 2020

  Wij kwamen heel graag in de Maashorst. Lekker fietsen of wandelen, genieten van de natuur, rust en open ruimte.
  Helaas kun je je niet meer veilig voelen als je onverwacht grote dieren op je pad vindt die je niet kunt ontwijken met een veilige afstand.
  De Maashorst is dan nog misschien geschikt voor begeleide excursies voor toeristen,
  als deze toeristen niet zelf onvoorbereid/onwetend op pad gaan en gevaarlijke situaties opzoeken. De Maashorst is met deze grote grazers niet meer de geliefde plek voor ontspanning of verbindingsroute voor de bewoners van de omwonende dorpen. En wij hebben deze behoefte het hele jaar lang!

 58. Ik jog regelmatig door delen vd Maashorst en ben altijd op mijn hoede in het begrazingsgebied, wat inmiddels zo groot is dat het lastig te ontwijken is. Ik voel me onveilig en mijd plekken waar ik ze tegen kan komen zoveel mogelijk. Ik kan niet ontspannen van de natuur genieten als ik het risico loop die grote grazers (met kalfjes en al) tegen te komen. Nu heb ik geen kleine kinderen, maar daarmee zou je al helemaal dit risico niet willen lopen. Wat heb je nou aan een opmerking van de natuurontwikkelaars dat ‘het meestal goed gaat’? Haal die beesten weg uit druk recreatief gebied.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *